Użytkowników online: 19
kulinaria
« Powrót  

Tasiemniec

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
cukier puder 1 szklanek
masło 1 kostek
mąka 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
mleko 1 szklanek
kakao 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
mąka 1,5 szklanek
olej 8 łyżek stołowych
woda przegotowana zimna 8 łyżek stołowych
cukier 1 szklanek
jajka 4 sztuk

Wykonanie:

Ciasto jasne: żółtka ubić z cukrem i wodą na pulchną masę, wlać olej i jeszcze chwile ubijać. Stopniowo przesypując mąka wymieszaną z proszkiem, dodać ubitą z białek pianę i delikatnie połączyć.Przełożyć do wąskiej podłużnej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Ciasto ciemne: przygotować tak samo jak ciasto jasne, tylko dodać kakao i tak samo upiec.
Krem: z mleka, łyżki mąki, cukru waniliowego zgotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Wystudzone ciasta pokroić na kromki grubości 1 cm. Smarując je z obu stron składać na przemian jasne i ciemne. Dobrze schłodzić i pokroić w ukośne kromki o grubości 1,5 cm.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER