Użytkowników online: 25
kulinaria
« Powrót  

Ciasto tutti-frutti z bakaliami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 5 sztuk
masło 1 kostek
mąka 400 gramów
śmietana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
cukier puder 1 szklanek
kakao 2 łyżek stołowych
odsączone wiśnie z konfitury 200 gramów
bakalie drobno pokrojone 200 gramów

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem, dodać proszek, żółtka, 2 łyżki cukru pudru i zagnieść miękkie ciasto. Podzielić je na 3 części. Do jednej dodać śmietanę, do drugiej kakao. Ciastem śmietanowym wylepić dno wysmarowanej tłuszczem średniej tortownicy. Pozostałe 2 kawałki włożyć do zamrażalnika na 1h.
Na ciasto śmietanowe wyłożyć wiśnie, po czym zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciasta kakaowego i rozsypać na nim bakalie, na to zetrzeć 2 połowę ciasta kakaowego. Ubić sztywną pianę z białek. Utrwalić ją resztą cukru i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć równą warstwę na ciemnym cieście. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto z zamrażalnika. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER