Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Placki ziemniaczane

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 7
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ziemniaki 6 sztuk
cebula 1 sztuk
jajko 1 sztuk
mąka pszenna według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Ziemniaki zetrzeć na tarce, odstawić do odsączenia. Gdy zbierze się woda, delikatnie odlać ją do miseczki, a zebrany krochmal dodać do ziemniaków. Cebulę również zetrzeć i wraz z pozostałymi składnikami dodać do ziemniaków. Wymieszać wszystko na gładką masę. Ciasto powinno być gęste, mąki dodawać po trochu, aby związać masę.
Smażyć porcjami na rozgrzanym oleju.
Podawać posypane cukrem, można polać śmietaną, lub w wersji wytrawnej z sosem grzybowym.

Uwagi:

Ziemniaki powinny być duże.

Autor: Floress

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Bonnie and Clyde

Data: 2011-11-16

Potwierdzam czesi ktorych znam nie slyszeli o polaczeniu plackow z cukrem lub smietany, z kolei dodaja cebule czosnek kiszona kapuste moze byc cukieta i kielbasy parowki w kosce, kombinacje podle gustu i dostepnosci w spizarce pozdro

Autor: VERA

Data: 2009-11-17

uf, co za przepis v kuchni czeskiej zdecydowanie nie je sie placki kartoflane na slodko, cebula jest podawana rzadko a obowiazkowo daje sie do plackow czosnenk i to duzo!!!! to sa placki z czeskiej kuchni

Autor: aisha40

Data: 2009-04-20

a mozna dodac żółtego sera??

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER