Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Placek z makiem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mleko 175 mililitrów
cukier 15 dekagramów
drożdże 4,5 dekagramów
mąka 50 dekagramów
sól według uznania
masło 12 dekagramów
kremówka 50 dekagramów
starta skóra z cytryny 1 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
masa makowa 10 dekagramów
jajka 3 sztuk
śliwki węgierki 50 dekagramów
Tłuszcz do formy według uznania

Wykonanie:

Letnie mleko i 1 dag cukru wymieszać z drożdżami. Mąkę przesiać do mi¬ski, wsypać 4 dag cukru i szczyptę soli. Dodać masło. Wlać rozczyn. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć, odstawić
w ciepłe miejsce do wyro¬śnięcia na 30 min.
Ciasto rozwałkować na i natłuszczonej blaszce, ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Śmietanę wymieszać ze skórką cytrynową, resztą cukru, cukrem waniliowym, masą makową i jajkami. Śliwki oczyścić, przekroić, wyjąć pestki.
Masę makową rozsmarować na cieście, obłożyć owocami. Piec 30 min w temp. 175°C. Placek wystudzić, pokroić.

Autor: wieslawal64

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER