Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Sałatka witaminowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 15 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
rzodkiewki 2 łyżek stołowych
dymki 2 sztuk
szczypiorku 2 sztuk
kiełki rzodkiewki 5 dekagramów
słonecznik 5 dekagramów
jajka przepiórcze 10 sztuk
czosnek 1 ząbki
olej słonecznikowy 6 łyżek stołowych
ocet jabłkowy 3 łyżek stołowych
ziołowa mieszanka do sałatek 1 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznania
cukier według uznania

Wykonanie:

Rzodkiewki umyć, odciąć ogonki, pokroić w plasterki. Dymki oczyścić, umyć, pokroić w talarki razem ze szczypiorem. Kiełki rzodkiewek i słonecznika opłukać na sicie, osaczyć i dokładnie osuszyć. Olej roztrzepać z octem jabłkowym, roztartym z solą ząbkiem czosnku, suszonymi ziołami, pieprzem i szczyptą cukru. Przygotowane składniki sałatki przełożyć do miski, polać sosem, delikatnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na 30 minut.
Jajka przepiórcze włożyć do wrzącej wody, gotować przez 5 minut (wtedy będą na twardo). Ostudzić, wkładając do zimnej wody, i obrać ze skorupki. Sałatkę ułożyć na półmisku, udekorować ostudzonymi i przekrojonymi na połówki jajkami przepiórczymi. Podawać z chrupkim pieczywem.

Autor: wieslawal64

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER