Użytkowników online: 20
kulinaria
« Powrót  

Pikantna zuba czosnkowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 15 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
czosnek 7 ząbki
mały strąk ostrej papryki chili 1 sztuk
wermiszel 4 łyżek stołowych
bulion warzywny 2 kostek
olej 2 łyżek stołowych
posiekanej natki pietruszki 2 łyżek stołowych
słodka mielona papryka 1 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Ząbki czosnku obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Papryczkę chili umyć, dokładnie oczyścić z pestek, a miąższ bardzo drobno posiekać. W głębokim rondelku rozgrzać olej, włożyć pokrojony czosnek, posiekaną papryczkę chili i cały czas mieszając, smażyć przez minutę na małym ogniu, uważając, aby czosnek się nie zrumienił, bo wtedy olej nabierze gorzkiego smaku.
Do rondelka dolać litr wrzącej wody. Włożyć kostki bulionowe i od czasu do czasu mieszając,
doprowadzić zupę do wrzenia. Wsypać wermiszel. Gotować 4-5 minut. Zupę doprawić do smaku słodką mieloną papryką i ewentualnie solą oraz pieprzem. Podawać posypaną posiekaną natką pietruszki. Zamiast makaronu do zupy można dodać zacierki lub grzanki z uprażonego pieczywa.

Autor: wieslawal64

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: martunia0704

Data: 2009-04-18

Zwykłą sól najlepiej zamienić na sól czosnkową nie jest ona droga

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER