Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Dorsz zapiekany pod beszamelem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
filet z dorsza 80 dekagramów
papryka czerwona 2 sztuk
cebula 2 sztuk
pomidory 4 sztuk
seler naciowy 4 gałązki
jajka 2 sztuk
masło 3 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
ser żółty 4 łyżek stołowych
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
vegeta według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.
Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać, posiekać i zeszklić na łyżce masła. Włożyć paprykę i smażyć, mieszając, aż papryka zmięknie. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na kawałki. Łodygi selera umyć, pokroić w plasterki i razem z pomidorami dodać do papryki. Doprawić do smaku Vegetą i krótko dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż pomidory się rozgotują. Do natłuszczonej formy żaroodpornej włożyć warzywa i rybę.
Roztopić 2 łyżki masła, oprószyć łyżką mąki i zasmażyć. Rozprowadzić zimnym mlekiem. Mieszając, zagotować na małym ogniu. Sos beszamelowy doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać ze startym żółtym serem. Rybę polać sosem i zapiekać ok. 30 min w 200 st. Udekorować plasterkami jajka i natką pietruszki.

Autor: wieslawal64

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER