Użytkowników online: 24
kulinaria
« Powrót  

Makowiec tortowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 4 łyżek deserowych
cukier 4 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 2 sztuk
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mak suchy 2 łyżek stołowych
olejek rumowy według uznania
śmietana gęsta 1 litrów
żelatyna 4 łyżek stołowych
masa makowa z puszki (duża) 1,5 sztuk
herbatniki 200 gramów
ananasy z puszki 1 sztuk
masa czekoladowa gotowa 1 sztuk
galaretka pomarańczowa 1 sztuk
wiórki kokosowe według uznania
sok z cytryny 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Ciasto biszkoptowe: całe jajka ubić mikserem z 4 łyżkami cukru, 1 cukrem waniliowym i szczyptą soli na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem i 2 łyżkami suchego maku oraz kilka kropelek olejku rumowego, i delikatnie łyżką wymieszać. Ciasto przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach na złoty kolor. Wystudzić.
Masa makowa: mak wyjąć z puszki i wymieszać.
Masę czekoladową przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Masa śmietanowa: gęstą śmietanę ubić z cukrem do smaku i cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami soku z cytryny, dodać żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości zimnej wody i rozpuszczoną na ogniu. Mikserem chwilę ubijać.
Ananasy osączyć i pokroić na małe cząstki.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu(wykorzystując zalewę z ananasów + woda).
Złożenie ciasta: blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, na dnie umieścić placek biszkoptowy - połowa masy czekoladowej - masa makowa - masa śmietanowa - herbatniki - reszta masy czekoladowej - cząstki ananasa zalane tężejącą galaretką - całość obsypać obficie wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER