Użytkowników online: 17
kulinaria
« Powrót  

Tiramisu truskawkowe

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
żelatyna 4 łyżek deserowych
cukier 75 gramów
pomarańcza 1 sztuk
laska wanilii 1/3 sztuk
ser mascarpone 200 gramów
Biszkopciki 75 gramów
likier pomarańczowy 4 łyżek stołowych
truskawki 500 gramów
Konfitury truskawkowe 1 łyżek stołowych
listki mięty według uznania

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie.
Żółtka utrzeć na krem z 40g cukru, skórką pomarańczową i wanilią. Dodać mascarpone, pianę z białek i delikatnie wymieszać. Żelatynę połączyć z 2-3 łyżkami podgrzanego soku pomarańczowego, dodać do kremu i wymieszać.
Dno płaskiego naczynia wyłożyć biszkoptami i skropić likierem wymieszanym z 2-3 łyżkami soku pomarańczowego. Na biszkoptach rozłożyć krem, wyrównać powierzchnię i chłodzić około 4 godzin.
Truskawki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Konfitury wymieszać z resztą soku pomarańczowego, polać owoce i odstawić na około 30 minut.
Tiramisu podawać ozdobione truskawkami i miętą.

Autor: Floress

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: martunia0704

Data: 2009-04-18

Uwielbiam

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER