Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Sos choron

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 35 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
pasty pomidorowej 2 łyżek stołowych
małe cebulki 2 sztuk
ocet winny 3 łyżek stołowych
białe wytrwane wino 3 łyżek stołowych
żółtka 3 sztuk
margaryna 250 gramów
estragon 1 gałązki
rozgniecione ziarna białego pieprzu 1/2 łyżek deserowych
sól według uznania

Wykonanie:

Cebulki obrać
i drobno posiekać. Do małego garnka wlać wino, ocet, dodać cebulki,
gałązkę estragonu i rozgniecione ziarna pieprzu. Gotować na małym
ogniu, aż płyn odparuje do 2/3 objętości. Zdjąć z ognia, przecedzić
i ponownie wlać do garnka.
Garnek wstawić
do naczynia z gorącą wodą, dodać żółtka, odrobinę soli i ubijać trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Nie doprowadzać do wrzenia, aby żółtka się
nie ścięły.
Małymi porcjami dodawać margarynę i ubijać, aż cały sos nabierze jednolitej konsystencji.
Niektóre przepisy polecają dodanie do sosu liści laurowych, czosnku
i tymianku. Pod koniec przygotowywania można dodać świeżo pokrojony
estragon i kilka kropli soku cytrynowego. Pod koniec dodajemy pastę pomidorową.

Autor: wieslawal64

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: martunia0704

Data: 2009-04-30

Pycha!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER