Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Chleb wielozbożowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
miód 0.8 szklanek
woda 4.5 szklanek
drożdże 125 gramów
otręby 1 szklanek
kiełki pszenicy 1 szklanek
mąka owsiana 1 szklanek
mąka żytnia 1 szklanek
mąka 4 szklanek
sól 2 łyżek stołowych
olej 6 łyżek stołowych
mąki z pełnego przemiału 4 szklanek

Wykonanie:

1 łyżkę miodu, pół szklanki ciepłej wody, drożdże wymieszać i odstawić na 10 minut, a następnie dodać 4 szklanki ciepłej wody, otręby, kiełki pszenicy, mąkę owsianą, mąkę żytnią i pozostawić na ok. 30 minut. Dodać pozostałe składniki i wymieszać, tworząc ciasto. Ugniatać, aż będzie dobrze wyrobione. Przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni przez 45-60 minut.


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: kaka

Data: 2009-08-10

właśnie upiekłam clebek z moim synkiem (7 lat), on twierdzi, że to bardzo łatwe i fajne, a chlebek jest pyszny; uważam, że to mówi wszystko

Autor: Floress

Data: 2009-04-29

ladny i zdrowy

Autor: anulka

Data: 2009-02-20

pieczenie chleba jest łatwe i przyjemne

Autor: Wrobel

Data: 2009-02-06

Moim zdaniem pieczenia chleba jest latwiejsze od kochania sie To jest moje zdanie napiszcie co o tym sadzice to jest mooje zdanie

Autor: Natalka1395

Data: 2008-02-26

Pycha ten przepis:) Pozdrawiam i zachecam do robienia go :**

Autor: ewa sonet

Data: 2008-01-27

chleb robiony w domu jest najleprzy kiedys na wsiach tylko takie sie jadlo prosto z pieca

Autor: stepan s.

Data: 2008-01-10

ja tez pieke chleb sam. w sumie to dopiero kilka razy, ale na pewno bede piekl dalej bo mam dzieki temu sporo zabawy i moge upiec taki chleb jaki chce.poza tym wychodzi duzo taniej niz jakiekolwiek tak zwane "zdrowe" pieczywo- takie piekę. zachecam do eksperymentowania i zapewniam, ze pieczenie samemu chleba jest bardzo latwe;-)

Autor: Scotty

Data: 2007-12-17

Pieczenie chleba , nie jest trudne. Trzeba miec tylko troche cierpliwosci.Juz z niejednego pieca chleb jadlem, i polski chleb jest najlepszy(jak jest swiezy),prawie "niejadalny" jest chleb niemiecki, mimo ,ze tutaj piecze sie kilkaset rodzajow chleba.Pieke chleb sam, jest zawsze wysmienity. Pozdrawiam wszystkich , ktorzy pieka sami swoj chleb. Scotty

Autor: jakub konopiński

Data: 2007-10-30

pieczenie chleba jest bardzo trudne

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER