Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Chleb pomarańczowo-rodzynkowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
rodzynki 1 szklanek
sok pomarańczowy 2 szklanek
miód 0.25 szklanek
skórka z cytryny 1 łyżek stołowych
sól 2 łyżek deserowych
olej 2 łyżek deserowych
drożdże 80 gramów
mąka 7 szklanek

Wykonanie:

Do soku pomarańczowego dodać rodzynki i podgrzać (nie gotować). Dodać miód, skórkę z cytryny, sól i olej. Wystudzić do temperatury pokojowej. Rozpuścić drożdże w masie pomarańczowej i stopniowo dodawać mąkę, aby uzyskać lekkie ciasto. Ugniatać na stolnicy. Przełożyć do naoliwionej miski. Pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto zwiększy dwukrotnie swą objętość. Podzielić na 2 bochenki, umieścić w nasmarowanych olejem brytfankach i po raz drugi pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 60 minut.


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-04-29

niezbyt

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER