Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Schab duszony w mleku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 170 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
schab bez kosci 1,5 kilogramów
mleko 1 litrów
cebulki małe 500 gramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
oliwa 1 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
ser żółty tarty 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprez według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone cebulki zrumienić na łyżce stopionego masła. Umyty, osuszony schab skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie. Przełożyć do brytfanny, obłożyć cebulkami, zalać gorącym mlekiem, doprowadzić do wrzenia, po czym przykryć i gotować na niewielkim ogniu ok. 45 minut. Odkryć mięso, przekręcić i gotować ok. 40 minut, aż sos odparuje i zostanie go ok. 2 szklanki. Miękki schab wyjąć, lekko przestudzić, pokroić w ukośne plastry, ułożyć na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku. Gęsty sos doprawić do smaku solą i pieprzem, przetrzeć przez sito, wymieszać z serem, zalać schab, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika i zapiec. Podawać z surówką z kapusty lub roszponkami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: martunia0704

Data: 2009-04-30

Świetne i pyszne :))) Polecam !!!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER