Użytkowników online: 20
kulinaria
« Powrót  

Gotowany boczek wędzony

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 130 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
boczek wędzony, chudy 1 kilogramów
gwiazdki anyżu 4 sztuk
nasiona pieprzu syczuańskiego 1 łyżek stołowych
korzeń imbiru, plastry 3 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
czosnek 4 ząbki
sos sojowy 0,5 szklanek
glutaminian sodu 0,5 łyżek deserowych
dymka, pęczek 1 sztuk
woda przegotowana 5 szklanek

Wykonanie:

Do rondla z grubym dnem wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy i warzywa, doprowadzić do wrzenia, włożyć boczek i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 2h. zupełnie miękkie mięso pozostawić w wywarze do ostygnięcia. Wyjąć, osuszyć i pokroić w plastry. Podawać z surówką z marchewki. Ciemny aromatyczny wywar, w którym gotował się boczek po zdjęciu warstwy zestalonego tłuszczu, można zachować i używać do doprawiania innych potraw lub sosów.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER