Użytkowników online: 22
kulinaria
« Powrót  

Ozorki wieprzowe po królewsku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ozorki wieprzowe 800 gramów
włoszczyzna bez kapusty 1 sztuk
ziele angielskie 4 sztuk
pieprz, ziarna 4 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
goździki 1 sztuk
cebula 1 sztuk
otarta skórka z cytryny 0,5 łyżek deserowych
sól według uznania
pomarańcze 2 sztuk
cytryna 2 sztuk
banany 3 sztuk
pomidor 2 sztuk
wino białe wytrawne 50 mililitrów
majonez 5 łyżek stołowych
pieprz mielony według uznania
cukier według uznania
natka pietruszki, gałązki według uznania

Wykonanie:

Umyte ozorki natrzeć solą, włożyć do rondla, dodać przyprawy korzenne i obraną, pokrojoną włoszczyznę, zalać wrzącą wodą i gotować na niewielkim ogniu. Miękkie ozorki wyjąć, zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie, zdjąć skórkę i pokroić wzdłużna porcje.
Sos: obrane owoce i pomidory pokroić w kostkę (usunąć pestki). Majonez wymieszać z winem, solą, pieprzem i cukrem, połączyć z owocami.
Porcje ozorka ułożyć na półmisku, lekko schłodzić. Przed podaniem udekorować gałązkami natki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: ciekawe

Data: 2012-03-11

banan - topowy składnik kuchni polskiej...

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER