Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Kotlety schabowe w wiśniowym sosie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kotlety schabowe 4 sztuk
wisnie wydrolowane 500 gramów
bulion 1 szklanek
masło 3 łyżek stołowych
olej 2 łyżek stołowych
czosnek 3 ząbki
rozmaryn 1 łyżek deserowych
pieprz czerwony (z zalewy) 1 łyżek deserowych
ziele angielskie 3 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Wiśnie wsypać do miseczki i posypać cukrem. Kotlety rozbić na cienkie plastry, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, solą i czarnym pieprzem, oprószyć mąką i obsmażyć z obydwu stron na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, zalać bulionem, dodać ziele angielskie, liść laurowy, czerwony pieprz i rozmaryn. Dusić 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Na drugiej patelni rozgrzać masło. Wsypać wiśnie i smażyć 5 minut ciągle mieszając. Wlać sok, który wyciekł z owoców i 3 łyżki sosu spod smażonego mięsa. Wiśnie powinny być słodko-pikantne, ewentualnie doprawić cukrem lub czerwonym pieprzem, przełożyć do mięsa, lekko odparować. Podawać z ryżem, francuskimi kluseczkami lub makaronem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER