Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Zupa z dorsza

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 2
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
dorsz 800 gramów
cebule 2 sztuk
pomidory 4 sztuk
czosnek 4 ząbki
ziemniaki 4 sztuk
por 1 sztuk

Wykonanie:

Dzień wcześniej:
Opłucz dorsza z soli pod bieżącą wodą.
Następnego dnia:
Włóż dorsza do naczynia, zalej zimną wodą, gotuj około 5 minut, odsącz. Zachowaj wywar. Pokrój ziemniaki w grube kawałki. Pokrój na skośne kawałki umyty wcześniej por. Podsmaż na odrobinie oliwy cebulę nadając jej lekko złoty kolor, dorzuć suszony koperek, zmiażdżony czosnek, rozmaryn i tymianek, ziemniak, skórkę pomarańczową i zalej to wszystko wywarem z dorsza pół na pół z wodą. Przykryj i gotuj do chwili, gdy ziemniaki będą na pół miękkie. W tym momencie dodaj kawałki dorsza, pałeczki szafranu. Potrawę przykryj i pozwól jej dogotować się poza źródłem ciepła.
Podawaj natychmiast wraz z grzankami natartymi czosnkiem. UWAGA: Aby szafran nie nabrał goryczy nie doprowadzaj go do wrzenia.

Autor: wieslawal64

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Anna

Data: 2010-01-06

Nie bardzo rozumiem, z jakiej soli mam oplukiwac swieza rybe?

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER