Użytkowników online: 21
kulinaria
« Powrót  

Warmińskie czarne żeberka

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
żeberka wieprzowe 1,5 kilogramów
śliwki suszone 500 gramów
cebula 2 sztuk
cząber suszony 1 łyżek deserowych
papryka mielona ostra 1 łyżek deserowych
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
smalec 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Umyte śliwki zalać przegotowaną wodą i zostawić na noc. umyte, osuszone żeberka natrzeć solą, pieprzem, cząbrem, papryką, skropić sokiem z cytryny i zostawić na jedną godzinę w chłodnym miejscu. Na patelni rozgrzać smalec, zrumienić żeberka z obu stron, przełożyć do rondla, a na smalcu zeszklić pokrojoną w plasterki cebulę, po czym ułożyć ją na żeberkach, przykryć wymoczonymi śliwkami, zalać wodą, w której się moczyły, dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 1h, odkryć i lekko odparować. Podawać z kładzionymi kluskami lub tłuczonymi ziemniakami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER