Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Golonka z grzybami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
golonki 2 sztuk
włoszczyzna bez kapusty 1 sztuk
grzyby suszone 30 gramów
koniak 50 mililitrów
sos sojowy 2 łyżek stołowych
imbir mirlony 1 łyżek deserowych
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone, umyte golonki po nakłuwać widelcem, natrzeć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, ciasno ułożyć w rondlu, przykryć i zostawić na noc w lodówce. Umyte grzyby zalać niewielką ilością wody i zostawić na noc.
Do dużego rondla włożyć golonki, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 40 minut, po czym dodać oczyszczoną włoszczyznę, wlać namoczone grzyby i gotować na małym ogniu ok. 1 godzinę. Miękkie golonki wyjąć, oddzielić mięso od kości i pokroić na porcje. Porcje mięsa ułożyć w brytfannie, posypać imbirem i skropić sosem sojowym. Wywar przecedzić, odparować, grzyby pokroić w paseczki, dodać do mięsa, zalać niewielką ilością wywaru i dusić na małym ogniu ok. 30 minut, pod koniec duszenia polać koniakiem. Podawać z ryżem i zieloną sałatą.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER