Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Golonka a'la Kiedros

Opis:

Golonkę, tak przyrządzaną nazwałem swoim przezwiskiem bo sam ten przepis opracowałem metodą prób i błędów. Jeżeli uważacie Państwo, że popełniam plagiat to proszę o komentarz. Na pewno się dostosuję.
Życzę wszystkim Smacznego.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 240 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
Golonka (zadnia, duża) 1 sztuk
marchewka 2 sztuk
pietruszka 2 sztuk
seler 200 gramów
por 1 sztuk
cebula 1 sztuk
czosnek 4 ząbki
olej 0,5 szklanek
sos sojowy 0,5 szklanek
Liśc laurowy według uznania
ziele angielskie według uznania
zioła prowansalskie 1 łyżek deserowych
majeranek 1 łyżek deserowych
oregano 1 łyżek deserowych
bazylia 1 łyżek deserowych
Pieprz czarny (mielony) 0,5 łyżek deserowych
Przyprawa do potraw (np. Warzywko, Vegeta) 2 łyżek stołowych
chleb według uznania
chrzan według uznania
musztarda według uznania

Wykonanie:

Golonkę umyć i wrzucić do garnka z ok. 3 litrami zimnej wody. Marchew, pietruszkę, seler, pora i cebulę obrać i dodać do garnka. Dodać również przyprawę do potraw kilka listków laurowych i ziele angielskie oraz zgniecione 2 ząbki czosnku. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 godziny lub dłużej jeżeli nie będzie dostatecznie miękka. W trakcie gotowania należy przygotować zalewę do pieczenia i pozostawić ją aby miała czas na "przegryzienie" się.
Przygotowanie zalewy: Do miski wlać olej i sos sojowy. Dodać majeranek, bazylie, oregano, zioła prowansalskie, pieprz i zgniecione 2 ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać i przykryć folią na cały czas gotowania golonki.
Po ugotowaniu, wyjąć golonkę i włożyć do brytfanki wlewając również ok. 1/3 wywaru. Zalewę przed oblaniem golonki, dobrze wymieszać aby zawarte w niej zioła równomiernie ją pokryły. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C)i piec ok. 40 min. Co jakiś czas polewać mięso wywarem z dna brytfanki. Podawać z chelebem, musztardą i chrzanem.

Uwagi:

Ilością dodawanych ziół można oczywiście dowolnie operować. Ja osobiście preferuję dużo czosnku i dłuższy czas gotowania. Jeżeli golonka po podaniu ma być apetyczniejsza, warto ją ogolić. Doskonale się do tego nadaje zwykła maszynka do golenia.

Autor: Kiedros

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Mariola

Data: 2011-03-19

Wyszło pysznie. Dziękuję i pozdrawiam.

Autor: kasha

Data: 2009-10-21

... brzmi bardzo apetycznie... zaczyna mi burczec w brzuszku... lece po goloneczke ;)

Autor: aureola

Data: 2009-07-05

prościej chyba golonkę opalić nad gazem..:D

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER