Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Jaja gotowane po chińsku z ryżem i grzankami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 2
czas(z pieczeniem/smażeniem): 15 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
olej 2 łyżek stołowych
natka pietruszki według uznania
woda 2 łyżek stołowych
musztarda 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
czosnek 2 ząbki
sok pomarańczowy 1 łyżek stołowych
ocet winny 1 łyżek stołowych
jaja 4 sztuk
ryż 1 szklanek
woda 2 szklanek
olej 4 łyżek stołowych
trójkątne grzanki z białego chleba 8 sztuk
rosół 1 szklanek
sos sojowy 1 łyżek stołowych
pasta pomidorowa 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupki i przekroić. Ryż ugotować na sypko, odstawić. Na patelnię wlać olej i mocno rozgrzać. Włożyć kromki chleba i obsmażyć z obu stron na złoty kolor, odstawić. Utarty czosnek dodać wraz z solą do sosu sojowego. Do rosołu włożyć składniki sosu, wymieszać i całość zagotować. Zaciągnąć mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą i ponownie doprowadzić do wrzenia, gotować przez 2 minuty. Do tego dodać wcześniej już wymieszany czosnek z solą i sosem sojowym, następnie odstawić. Na gorące talerze włożyć ryż, przekrojone na połówki ciepłe jajka i polać przygotowanym uprzednio sosem. Między połówki jajek włożyć grzanki. Ryż posypać posiekaną pietruszką i podawać od razu.

Autor: wieslawal64

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER