Użytkowników online: 20
kulinaria
« Powrót  

Golonka po baciarsku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 70 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
golonki 2 sztuk
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
cebula 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
woda 2 szklanek
smalec 100 gramów
piwo ciemne 1 szklanek
majeranek 1 łyżek deserowych
papryka mielona słodka 0,5 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Zagotować lekko osoloną wodę z połową roztartego majeranku, włożyć umyte golonki i ugotować do miękkości. Ugotowane golonki wyjąc, ostudzić, oddzielić mięso od kości. Mięso pokroić na kawałki. Oczyszczoną cebulę drobno posiekać. Oczyszczone marchewki, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. W płaskim rondlu rozgrzać smalec, zrumienić na nim cebulę, dodać pokrojone mięso i starte jarzyny, wymieszać, skropić niewielką ilością wywaru, w którym gotowały się golonki, dusić razem kilkanaście minut, posypać papryką i majerankiem. Wlać wino, mieszając doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER