Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Wieprzowina w cieście

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 16
czas(z pieczeniem/smażeniem): 140 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
wieprzowina bez kości 2 kilogramów
musztarda ostra 3 łyżek stołowych
estragon suszony 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
ciasto francuskie, gotowe 400 gramów
żółtka 1 sztuk

Wykonanie:

Umyte, osuszone mięso mocno wygnieść ręką. Musztardę wymieszać z solą, pieprzem i estragonem. Tak przygotowana pastą natrzeć mięso, owinąć je w folię aluminiową i zostawić na 24 h w lodówce.
Zamarynowane mięso wyjąć z foli, ułożyć na prostokącie ciasta francuskiego, szczelnie zakleić i przenieść na blachę lekko zwilżoną wodą. W cieście zrobić otwór i włożyć zwiniętą kartkę grubego papieru (tak, by powstał komin, przez który wydostawać się będzie para). Posmarować ciasto rozkłóconym żółtkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 2 h na niewielkim ogniu. Gdyby ciasto rumieniło się zbyt mocno, przykryć je folią aluminiową.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: slawer

Data: 2010-01-30

doskonały pomysł z kominem do odparowania mięsa, ja do tej pory nakłuwałem od góry, ale często sos się wylewał i ciasto było do .....

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER