Użytkowników online: 13
kulinaria
Zaloguj się:
Login:
Hasło:


Jeśli nie masz konta,
serwis
menu
» Ciasta i Desery [1819]
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
okazje
» Wigilia [531]
» Wielkanoc [470]
dodatki
» Sałatki [659]
» Sosy i pasty [326]
» Surówki [251]
» Zioła i przyprawy [61]
przepisy dla wegetarian
» Kasze weg. [82]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]
polecamy
« Powrót  

Brzoza

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 8 sztuk
cukier 1 szklanek
mąka tortowa 8 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
masło 1 kostek
cukier puder 6 łyżek stołowych
żółtka 3 sztuk
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
polewa czekoladowa biała 1 sztuk
polewa czekoladowa ciemna 1 sztuk

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem na puch, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto przełożyć do 2 takiej samej wielkości, dużych blach, wyścielonych papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 170 stopniach.(Można z połowy składników upiec jeden placek biszkoptowy, a potem drugi.) Gotowy biszkopt zdjąć z blachy i usunąć papier. Ciasto ułożyć na ściereczce i zwinąć w ciasny rulon. Ostudzić.
Masa: masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać po żółtku, ucierając wsypać cukier waniliowy i jeszcze przez chwilę ucierać. Roladę rozwinąć, usunąć ściereczkę. Pierwszy placek posmarować częścią masy i ponownie zwinąć w rulon. Drugi placek również posmarować częścią masy i zwinąć w rulon. Pokroić go ukośnie na grubsze i cieńsze kawałki, ułożyć je tak, aby przylegały do drugiej, tworząc pień z konarami. Całość posmarować pozostałą masą waniliową. Polewy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Ciasto udekorować jasnymi i ciemnymi pasmami, tak aby powstał taki wzór jak na korze brzozy.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

dieta

» Diety [50]
» Zioła w diecie [10]
» Ciekawostki [51]
» Suplementy [18]
przepisy dla dzieci
» 5 Miesięcy [13]
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]

napoje
» Koktajle [326]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
Kuchnie świata
Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER