Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Śledzie korzenne II

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
płaty śledziowe 6 sztuk
ocet 0,5 szklanek
liście laurowe 3 sztuk
cebula 2 sztuk
cukier 1,5 łyżek stołowych
rodzynki 50 gramów
ziele angielskie 60 sztuk
goździki 40 sztuk
oliwa 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Umyte śledzie zalać zimną wodą i moczyć 2h, osączyć i pokroić na kawałki. Zagotować ocet ze szklanką wody i liśćmi laurowymi, do wrzącego wrzucić oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę oraz cukier. Gotować 5 minut, dodać rodzynki i odstawić do ostygnięcia pod przykryciem. Ziele angielskie i goździki z mielić w młynku.
W słoiku ułożyć warstwami osączoną z zalewy cebulę z rodzynkami i śledzie. Każdą warstwę posypać dość obficie przygotowanymi korzeniami, całość lekko docisnąć. Na koniec wlać do słoika trochę sosu z gotowania cebuli, a na wierzch oliwę. Wstawić do lodówki najkrócej na trzy dni.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: kasia35

Data: 2009-01-30

Dzięki za Przepisik Skorzystałam ze śledzików Contimax Mniam! Palce Lizać!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER