Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Pierożki z grzybami i szpinakiem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 400 gramów
jajka 3 sztuk
prawdziwki mrożone 300 gramów
masło 150 gramów
czosnek 2 ząbki
cebula posiekana 1 sztuk
śmietana 50 mililitrów
ser żółty tarty 60 gramów
liscie szpinaku pokrojone w paski 100 gramów
listki szałwi 10 sztuk
rozmaryn według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Rozmrożone i posiekane grzyby usmażyć na 50g masła z rozdrobnionym czosnkiem i posiekaną cebulą, dodać śmietanę, poddusić, doprawić rozmarynem, solą oraz pieprzem, ostudzić. Wymieszać z serem(odrobiną zostawić do posypania) i sparzonym, odciśniętym szpinakiem.
Z mąki, jajek, szczypty soli zagnieść i wyrobić ciasto, dodając tyle ciepłej wody, aby było elastyczne. Rozwałkować i pokroić na prostokątne płaty, odłożyć na krótko, a potem przeciąć na pół. Na połówce każdego płata w regularnych odstępach ułożyć łyżeczkę farszu, przykryć drugą połową płata i skleić brzegi.Wyciąć kwadratowe pierożki. Gotować 8 minut w osolonym wrzątku, odcedzić. na patelni podgrzać pozostałe masło z szałwią, wrzucić na chwilę pierożki. posypać odrobiną sera i pieprzem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER