Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Karp lub lin w galarecie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 2
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ryba 1 kilogramów
włoszczyzna 1 sztuk
cebula 2 sztuk
ziele angielskie według uznania
pieprz według uznania
listek laurowy według uznania
sól według uznania
cukier 1 szczypta
białka 2 sztuk
ocet 2 łyżek stołowych
żelatyna 2 łyżek deserowych

Wykonanie:

Warzywa umyć, obrać i opłukać zalać wrzącą wodą , posolić dodać odrobinę cukru i gotować. Oczyszczoną umytą i pokrojoną w dzwonka rybę włożyć do wrzącego wywaru, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu 30-40 minut. Ugotowaną rybę ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową. Żelatynę namoczyć, zalewając kilkoma łyżkami zimnej wody. Wywar przecedzić, dodać lekko roztrzepane białka oraz ocet i namoczoną żelatynę. Podgotować na wolnym ogniu, a gdy wywar się sklaruje , przecedzić przez rzadkie płótno lub gazę. Na dno formy wlać połowę wywaru, wstawić do lodówki, a gdy się zastali, na zastygniętej galarecie ułożyć porcję ryby i zalać pozostałym wywarem. Ponownie wstawić do zastygnięcia. Przed podaniem okrajać nożem boki galarety, spód formy zanurzyć na chwilkę w gorącej wodzie , i przechylając ją wyłożyć zawartość na półmisku. Udekorować grzybami z octu, papryka lub pomidorkami i cząsteczkami cytryny. Podawać z dodatkiem sosów i pieczywa.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER