Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Chleb rosyjski

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka żytnia 450 gramów
mąka pszenna 450 gramów
mąka ciemna gruba 250 gramów
drożdże 75 gramów
woda zimna 65 mililitrów
masło 50 gramów
sól 1 łyżek deserowych
ocet 1 łyżek deserowych
kawa rozpuszczalna 1 łyżek stołowych
kmin zmielony 2 łyżek deserowych
proszek cebulowy 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

W rondlu rozpuścić masło, dodać wodę. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody. W misce wymieszać wszystkie składniki, połączyć z masłem i wodą. Dodrze wyrobić na jednolite ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Włożyć do natłuszczonej okrągłej formy i piec ok. 45 minut w 190 stopniach.
Zagotować 100ml wody z 1 łyżką mąki kukurydzianej i odrobiną mąki pszennej, wyjąć chleb i posmarować glazurą, włożyć ponownie do pieca na 5 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić. Podawać z serem, konfiturami lub jako ciasto do kawy.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-04-29

cos mi tu nie pasuje

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER