Użytkowników online: 6
kulinaria
« Powrót  

Tort biały

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
maka 250 gramów
masło 250 gramów
cukier 0,75 szklanek
jajka 2 sztuk
żółtko 1 sztuk
spirytus 1 łyżek stołowych
bezy 200 gramów
śmietana kremówka 2 szklanek
laska wanilii 1 sztuk
żelatyna 2 łyżek stołowych
masło według uznania
wiórki kokosowe według uznania
żelki według uznania

Wykonanie:

Masło utrzeć ze śmietaną, dodając stopniowo cukier i po jednym 3 żółtka, a następnie ciągle ubijając wsypywać mąkę. Gotową masę wymieszać ze spirytusem i pianką ubitą z białek. Z Przygotowanego ciasta upiec w tortownicy 2 krążki, ostudzić. Śmietanę ostudzić w lodówce. Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzewać, na wolnym ogniu aż do zawrzenia, ostudzić. Śmietanę ubić na piankę, pod koniec ubijania dodać cukier zmielony z wanilią i rozpuszczoną żelatynę. Upieczony krążek ciasta posmarować cienką warstwą kremu, ułożyć na nim bezy, przykryć kremem, ułożyć drugi krążek. Powierzchnię tortu i boki posmarować kremem i udekorować wyciskając ozdobnie pozostały krem.Posypać wiórkami kokosowymi i ozdobić żelkami. Gotowy tort oziębić w lodówce.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: ech

Data: 2008-12-20

taakk, to bardzo ważne jest żeby pokazać zdjęcie jak udekorowany jest tort :-/

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER