Użytkowników online: 7
kulinaria
« Powrót  

Sernik

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ser twarogowy 1 kilogramów
jaja 6 sztuk
mąka 6 łyżek stołowych
cukier 0,5 szklanek
masło 4 łyżek stołowych
rodzynki 100 gramów
migdały 100 gramów
laska wanilii 1 sztuk
skórka z pomarańczy 3 łyżek stołowych

Wykonanie:

Ser przetrzeć przez sito, dodać cukier i jajka. Wymieszać mikserem lub utrzeć w donicy na pulchną masę. Dodać pokrojone w piórka, uprzednio obrane ze skórki migdały, skórkę pomarańczową, utartą wanilię i otoczone mąką rodzynki. Wymieszać na koniec dodać ciepłe stopione masło. Gotową masę wyłożyć do tortownicy wysmarowanej obficie masłem. Piec około 1 godziny w piekarniku w temperaturze 150 stopni C. Amatorzy bardziej wykwintnego sernika mogą posmarować go masą czekoladową.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Iza

Data: 2009-08-25

każde ciasto nie tylko sernik zostawiam w wyłączonym piekarniku na jakieś 10 minut porostu wcześniej kończę pieczenie, a następnie delikatnie uchylam drzwiczki żeby mała szparka była i zostawiam na kolejnych 5 minut, potem robię większa szparę i 5 minut a potem otwieram i zostawiam tak do wystygnięcia. U mnie to działa , choć sernik z natury raczej zawsze troszkę opadnie wilgotne ciasta tak mają.

Autor: wiktorwolszleger

Data: 2009-08-20

mam pytanie.Co zrobic by sernik po wyjeciu z pieca nie opadł?

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER