Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Szarlotka

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
masło 250 gramów
cukier puder 1,5 szklanek
żółtka 2 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
laska wanilii 1 sztuk
jabłka antonówki 1,5 kilogramów
cukier 1 szklanek
bułka tarta 1 szklanek

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać ,pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, wrzucić do rondla, podlać niewielką ilością wrzącej wody, rozgotować dodać cukier i utłuczoną wanilię. Wymieszać ostudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, wymieszać dokładnie siekając nożem. Następnie dodać cukier puder, żółtka i śmietanę oraz utłuczoną wanilię i szybko zanieść. Przygotowane ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie wyjąć, podzielić na 2 części, jedną część rozwałkować i ułożyć na wyłożonej folią blaszce. Posypać równomiernie tartą bułką , a następnie przykryć masą jabłkową. Rozwałkować drugą część ciasta, ostrożnie przenieść (najlepiej na wałku) i przykryć nią jabłka. Upiec wstawiając do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni C.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER