Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Obwarzanki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
masło 100 gramów
jajka 4 sztuk
śmietana 1 szklanek
cukier 1 łyżek stołowych
sól 0,5 łyżek deserowych
mak według uznania

Wykonanie:

Jajka umyć, wlewać kolejno na spodek, sprawdzając świeżość. Mąkę przesiać, uformować na stolnicy wianuszek, do wgłębienia wlać jajka, stopione masło i 0,5 szklanki śmietany, posolić i dodać cukier. Zagnieść ciasto. Ewentualnie dodać nieco śmietany; wyrobić. Ciasto powinno mieć konsystencje ciasta pierogowego. formować następnie cienkie wałeczki i krajać je na kawałki o długości około 10 cm. Zlepiając końce zrobić małe okrągłe obwarzanki. Wrzucić je do wrzącej wody ; gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową, osuszyć, układać na wysmarowanej blaszce tłuszczem. Obważanki posypywać makiem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, aż do momentu zarumienienia. ( sprawdzać patyczkiem , czy ciasto w środku jest już dobre) Najsmaczniejsze są tuz po upieczeniu.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER