Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Tort brzoskwiniowy Melba

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 2 sztuk
cukier 150 gramów
cukier waniliowy 4 sztuk
sól 1 szczypta
mąka tortowa 200 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
olej 150 mililitrów
brzoskwinie, puszka 1 sztuk
płatki migdałowe 30 gramów
zagęszczacz do śmietany 3 sztuk
śmietana kremówka 750 gramów
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Jajka, sik cytrynowy, cukier i 1 cukier waniliowy wymieszać ze szczyptą soli i olejem. Małymi porcjami wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Wystudzić. Odkroić wierzch(krążek grubości 1/3 ciasta) i drobno pokruszyć. Osączone brzoskwinie pokroić w drobną kostkę. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni, nie przerywając mieszania. Śmietanę ubić na sztywno z zagęszczaczem i pozostałym cukrem waniliowym, dodać brzoskwinie( trochę owoców odłożyć do dekoracji) i wymieszać. Spód tortu posmarować bitą śmietaną z owocami, posypać pokruszonym ciastem i prażonymi migdałami, wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować odłożonymi brzoskwiniami i oprószyć cukrem pudrem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER