Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Omlet cesarski z kompotem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jabłka 750 gramów
cukier 100 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
sok jabłkowy 300 mililitrów
laska cynamonu 1 sztuk
masło 20 gramów
mąka 230 gramów
jajka 4 sztuk
sól 1 szczypta
mleko 3 szklanek
rodzynki 80 gramów
olej według uznania
cukier puder 2 łyżek stołowych
płatki migdałowe według uznania
listki mięty według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone jabłka pokroić w kostkę, wrzucić do garnka , skropić sokiem z cytryny, posypać połową cukru i cukry waniliowego. Dodać laskę cynamonu i gotować pod przykryciem 5 minut na mocnym ogniu. Dodać sok jabłkowy, przełożyć do miseczki i wystudzić. Masło stopić, a mąkę przesiać, rodzynki opłukać i osuszyć.
Mikserem wymieszać mąkę, żółtka, 50g cukru, 1 cukier waniliowy, sól i mleko, dodać masło i rodzynki. Na końcu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Z ciasta usmażyć na oleju 4 omlety i porwać za pomocą widelców na małe kawałki. Przełożyć na ogrzane talerze. Każdą porcję posypać cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. Udekorować listkami mięty. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z kompotem jabłkowym.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: dobry

Data: 2009-04-22

po co do kompotu z jablek sok jabłkowy???

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER