Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Łosoś w sosie holenderskim

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
filet z łososia 600 gramów
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 150 mililitrów
szafran 1 szczypta
masło 120 gramów
żółtka 2 sztuk
natka pietruszki, pęczek 1 sztuk
plasterki cutryny według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyte, osuszone filety podzielić na porcje, skropić 2 łyżkami soku z cytryny, oprószyć solą i odstawić na 15 minut w chłodne miejsce pod przykryciem. Na rozgrzanym oleju obsmażyć osączonego łososia, podlać 100ml wina i 250 ml wody, zagotować i gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu.
Sos holenderski: masło stopić, przestudzić i przecedzić przez sitko. Żółtka lekko ubić z pozostałym sokiem cytrynowym. Nie przerywając ubijania, powoli dolewać ciepłe masło i pozostałe wino. Sos powinien mieć konsystencję majonezu.
Opłukane, osuszone listki natki drobno posiekać. Podawać z łososiem, całość polać sosem. Danie udekorować plasterkami cytryny i posiekaną natka. Podawać z makaronem i fasolką szparagową lub z groszkiem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER