Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Zapiekanka z kapustą i ziemniakami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 110 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kapusta włoska 1 sztuk
ziemniaki 1 kilogramów
szynka w plastrach 100 gramów
cebula 1 sztuk
tymianek, gałązka 3 sztuk
margaryna 40 gramów
mąka 40 gramów
bulion warzywny 3 szklanek
śmietana gęsta 100 gramów
parmezan tarty 4 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
gałazki swieżych ziół według uznania

Wykonanie:

Oczyszczoną cebulę pokroić w drobną kostkę, a opłukany tymianek posiekać. Cebulę zeszklić na rozgrzanej margarynie, 2 minuty na małym ogniu, mieszając. Oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Podlać bulionem i śmietaną, zagotować nie przerywając mieszania. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i gałką.
Kapustę oczyścić, usunąć uszkodzone liście, opłukać i wyciąć głąb, liście pokroić. Oczyszczone ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Żaroodporną prostokątną formę posmarować tłuszczem. Przygotowane składniki i szynkę warstwami układać na przemian w formie. Całość polać sosem, a wierzch posypać tartym parmezanem. Zapiekać ok. 50 minut w 175 stopniach. Wierzch powinien być rumiany i chrupiący. Gotową zapiekankę udekorować gałązkami świeżych ził. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER