Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Zupa cytrynowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
korpus z kurczaka 1 sztuk
podwójna pierś z kurczaka 1 sztuk
włoszczyzna, pęczek 1 sztuk
ryż dłudoziarnisty 120 gramów
natka pietruszki, pęczek 0,5 sztuk
szczypiorek, pęczek 1 sztuk
melisa cytrynowa, pęczek 0,5 sztuk
żółtko 3 sztuk
cytryna 0,5 sztuk
ziarno pieprzu według uznania
pieprz biały mielony według uznania
sól według uznania
paseczki skórki cytrynowej według uznania

Wykonanie:

Pierś z kurczaka i korpus umyć, włożyć do garnka i zalać 1 litrem wrzątku. Posolić, dodać ziarenka pieprzu i zagotować na średnim ogniu. Oczyszczoną włoszczyznę pokroić na kawałki i dodać do mięsa. Gotować pod przykryciem 30 minut na średnim ogniu. Opłukany ryż ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić.
Ugotowane mięso wyjąć z rosołu, przestudzić, pierś z kurczaka pokroić a cienkie plasterki. Rosół przecedzić i ponownie podgrzać, lecz nie gotować. Żółtka wymieszać z 3 łyżkami gorącego rosołu i połączyć z pozostałym rosołem. Doprawić sokiem z połówki cytryny, solą i białym pieprzem. Dodać opłukaną i posiekaną zieleninę. Ryż z plastrami mięsa włożyć do zupy. Zupę przelać do miseczek, udekorować paseczkami skórki cytrynowej i gałązkami melisy. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER