Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Kaczka na ostro

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
filet z piersi kaczki 2 sztuk
imbir 10 gramów
papryczka czerwona chili 2 sztuk
sok z cytryny 4 łyżek stołowych
miód 2,5 łyżek stołowych
sos sojowy 4,5 łyżek stołowych
sałata radocchio 1 sztuk
dymka 1 sztuk
cebula 1 sztuk
kolędra, pęczek 0,25 sztuk
natka pietruszki, pęczek 0,25 sztuk
ocet winny 6 łyżek stołowych
olej 6 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Umyte, osuszone filety, każdy pokroić na 3 kawałki, a skórę ponacinać. Oczyszczony imbir pokroić w cienkie paseczki. Jedną oczyszczoną papryczkę pokroić w plasterki, a oczyszczoną dymkę pokroić w talarki, wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, sosem sojowym, chili i z imbirem. Marynatą posmarować kaczkę i wstawić na 3h do lodówki pod przykryciem.
Oczyszczoną sałatę porwać na małe kawałki, a oczyszczoną cebulę pokroić w kostkę. Zieleninę opłukać, osuszyć i posiekać. Ocet wymieszać z cebulą i ziołami, doprawić solą i pieprzem. Dolać olej i ponownie wymieszać. Sosem polać sałatkę.
Mięso osączyć z marynaty. Każdy kawałek nadziewać na szpilkę do szaszłyków. Piec na gorącym grillu ( może być elektryczny) ok. 20 minut, często obracać.
Gotową potrawę udekorować drugą papryczką chili. Kaczkę podawać z sałatą i białym pieczywem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER