Użytkowników online: 16
kulinaria
« Powrót  

Kurczak nadziewany jabłkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
jabłka kwaśne 500 gramów
majeranek 1 łyżek deserowych
masło 0,5 łyżek stołowych
ziemniaki 1 kilogramów
sól według uznania

Wykonanie:

Kurczaka umyć, osączyć i natrzeć wewnątrz i zewnątrz majerankiem z solą. Umyte jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, wykrawając gniazda nasienne. Jamę brzuszną kurczaka napełnić jabłkami, spinając specjalnymi szpilkami. Posmarować tuszkę masłem, oprószyć solą, ułożyć w brytfance i obłożyć obranymi ziemniakami (oprószyć je solą). Wstawić do nagrzanego piekarnika, a gdy się zarumieni, skropić wodą i i dopiec, tak by ziemniaki i mięso nabrały złotego koloru. Upieczonego kurczaka przekroić i ułożyć na półmisku, formując kształt tuszki, obłożyć upieczonymi ziemniakami i wyjętą z jamy brzusznej masą jabłkową.

Uwagi:

Podawać z dodatkiem musu z jabłek czy śliwek lub kompotu. W ten sam sposób można przygotować gęś bądź kaczkę.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Ricardo

Data: 2011-04-01

Dziękuję za wspaniały przepis.Mistrzostwo!!!!!!

Autor: dextra

Data: 2010-05-02

Kurczak jest wyborny. Smakuje wykwitnie a taki prosty w przygotowaniu!

Autor: martunia0704

Data: 2009-04-30

Pycha!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER