Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Golonka wieprzowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 2
czas(z pieczeniem/smażeniem): 180 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
golonka 2 sztuk
włoszczyzna 300 gramów
cebula 2 sztuk
listek laurowy 2 sztuk
pieprz ziarna 4 sztuk
estragon 0,5 łyżek deserowych
czosnek 4 ząbki
sól według uznania

Wykonanie:

Golonki oczyścić i umyć, wykroić pieczątki i natrzeć czosnkiem. Włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Po 2 godzinach dodać oczyszczone i umyte warzywa, cebulę i listki laurowe, pieprz i estragon. Ugotować do miękkości. Gotowe już golonki przekroić wzdłuż na połówki i ułożyć na półmisku. Podawać z ziemniakami lub puree z grochu oraz z sałatką z ogórków kwaszonych. Koniecznym dodatkiem do gotowej golonki jest chrzan przyrządzony z cytryną lub musztardą. Golonkę można podawać z zimnym sosem chrzanowym.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: martunia0704

Data: 2009-04-30

Pycha!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER