Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Sernik z morelami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ser zmielony 1 kilogramów
masło 0,5 kostek
jajka 4 sztuk
budyń waniliowy 1 sztuk
olejek cytrynowy 5 krople
kasza manna 2 łyżek stołowych
morele z puszki 1 sztuk
żelatyna 1 łyżek deserowych
melisa, listki według uznania

Wykonanie:

Masło stopić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem na kremową masę, stopniowo dolewając przestudzone masło. Nie przerywając ucierania dodawać twaróg i proszek budyniowy. Na końcu dodać aromat i kaszę manną. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Przełożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Osaczone owoce ułożyć na cieście. Piec ok. 60 minut w 175 stopniach. Jeśli wierzch zanadto brązowieje, można po 30 minutach przykryć sernik folią aluminiową.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Szklankę soku morelowego wlać do rondelka, lekko podgrzać, dodać żelatynę i gotować na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści, wystudzić. Tężejącą galaretką skropić owoce na zimnym serniku i odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem brzeg sernika oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami melisy.

Uwagi:

Morele można zastąpić brzoskwiniami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER