Użytkowników online: 16
kulinaria
« Powrót  

Pizza focaccia

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
drożdże 20 gramów
sól 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
kminek mielony 1 łyżek stołowych
smalec 15 gramów
woda 30 mililitrów
szynka wędzona, surowa 100 gramów
oliwki faszerowane 50 gramów
oliwki czarne 50 gramów
czosnek 4 ząbki
oliwa z oliwek 200 mililitrów
żółtka 2 sztuk
sól gruboziarnista 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Ciasto: drożdże rozpuścić w wodzie, przesianą mąkę wymieszać z łyżką soli, cukru i kminku, zetrzeć na tarce dobrze schłodzony smalec, dodać wodę i zagnieść ciasto. Zostawić na 1h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Następnie wygnieść rękoma, rozwałkować cienko i wyłożyć nim natłuszczoną oliwą okrągłą formę do pizzy o średnicy 30 cm.
Oczyszczony czosnek pokroić w paski i naszpikować nim ciasto. Wierzch posmarować oliwą. Szynkę pokroić w paski i położyć ją razem z oliwkami na wierzchu ciasta. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Na 5 minut przed końcem pieczenia posmarować pizzę roztrzepanym żółtkiem i posypać solą gruboziarnistą. Podawać na gorąco lub na zimno.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Scully16

Data: 2009-04-30

ja dalam szyke pieczona :) mniam

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER