Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Musaka - Zapiekanka z mięsa i warzyw

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
bakłażany 1 kilogramów
udziec jagnięcy 1,8 kilogramów
oliwa 175 mililitrów
cebula 1 sztuk
pomidory 450 gramów
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa 0,5 łyżek deserowych
wino czerwone 175 mililitrów
parmezan tarty 60 gramów
mleko 600 gramów
mąka 60 gramów
masło 60 gramów
jajka 2 sztuk
parmezan tarty 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Umyte bakłażany pokroić i posolić, następnie opłukać i obsmażyć na oliwie. Oddzielnie podsmażyć drobno pokrojone mięso, pomidory (bez skórki) i posiekaną cebulę. Doprawić przyprawami, wlać wino i dusić 30 minut. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na przemian mięso i bakłażany.
Suflet: z masła maki i mleka przyrządzić sos beszamelowy, zaprawić żółtkami, ubitymi białkami, parmezanem, solą i pieprzem. Sosem polać mięso, posypać tartym serem i zapiekać ok. 50 minut w 190 stopniach.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER