Użytkowników online: 7
kulinaria
« Powrót  

Indyk faszerowany szpinakiem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
filet z piersi indyka 1,3 kilogramów
pomidory 1 kilogramów
czosnek 2 ząbki
cebula 3 sztuk
parmezan tarty 100 gramów
szpinak swieży 400 gramów
olej 3 łyżek stołowych
zioła prowansalskie według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Umyte i sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić na cząstki. oczyszczoną cebulę i czosnek posiekać. Oczyszczony szpinak posiekać.
Mięso umyć, osuszyć i ostrym nożem naciąć otwór równolegle do włókien mięśnia. Otwór nie powinien być za duży. Mięso natrzeć solą i pieprzem od środka i od zewnątrz.
Część posiekanej cebuli i czosnku zeszklić na łyżce rozgrzanego oleju. Włożyć szpinak i dusić razem. Wymieszać z serem, doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić kieszeń i zszyć nicią kuchenną. Pierś indyka włożyć do brytfanny posmarowanej 2 łyżkami oleju. Piec 70 minut w 220 stopniach. po 35 minutach obrócić mięso i dolać szklankę wody. Kilka minut przed końcem pieczenia dodać pomidory, resztę cebuli, czosnku i zioła.
Upieczonego indyka owinąć folią aluminiową, aby mięso zachowało soczystość. Pieczeń pokroić, gdy ostygnie.

Uwagi:

Szpinak świeży można zastąpić mrożonym ( 300g).

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER