Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Pizza cebulowa z jabłkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 70 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
drożdże 20 gramów
woda letnia 0,5 szklanek
olej 4 łyżek stołowych
sól 0,5 łyżek deserowych
cebula 800 gramów
jabłko 2 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
jajka 2 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
olej 4 kostek
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
śmietana 100 gramów
orzechy włoskie posiekane 30 gramów
rozmaryn listki 2 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie i razem z olejem ( 4 łyżki) i solą( 0,5 łyżeczki) dodawać do mąki. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce.
Oczyszczoną cebulę pokroić w paski i dusić z liśćmi laurowymi na maśle i 3 łyżkach oleju. Posolić i osączyć.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną okrągłą formę. Na cieście położyć cebulę i cząstki jabłek.
Wywar z duszenia cebuli zmiksować ze śmietaną i jajkami. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Sosem polać wierzch ciasta, posypać orzechami i rozmarynem. Piec 25 minut w 220 stopniach.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER