Użytkowników online: 19
kulinaria
« Powrót  

Makowiec

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 16
czas(z pieczeniem/smażeniem): 160 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 60 gramów
cebula 0,5 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
śmietana 0,5 szklanek
żółtka 4 szklanek
masło 1 kostek
masa makowa 400 gramów
jajka 2 szklanek
miód płynny 3 łyżek stołowych
skórka otazta z cytryny 1 łyżek deserowych
cukier puder 1 szklanek
cytryna 1 sztuk
skórka pomarańczowa kandyzowana według uznania

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wymieszać ze śmietaną i żółtkami. Mąkę połączyć z masłem, dodać cukier, cukier waniliowy i rozczyn, zagnieść ciasto i odstawić na 45 minut.
Do masy makowej dodać 2 żółtka, miód, skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać z pianą ubitą na sztywno z 2 białek.
Ciasto rozwałkować na 2 prostokąty. Rozsmarować na nich masę makową, zwinąć i włożyć do 2 wąskich, podłużnych blaszek, wyścielonych papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny.
Zimne ciasto polukrować i ozdobić skórką z pomarańczy.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER