Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Pieczona szynka z goździkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 180 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
szynka surowa bez kości 2,5 kilogramów
goździki 10 sztuk
konfitura wiśniowa 3 łyżek stołowych
oliwa 2 łyżek stołowych
cukier według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
wino czerwone wytrawne 1 litrów
cebula 3 sztuk
liść laurowy 5 sztuk
ziele angielskie 10 sztuk
pieprz ziarna 1 łyżek deserowych

Wykonanie:

Z szynki zdjąć skórę zostawiając centymetrową warstwę tłuszczu, natrzeć solą i ułożyć w kamionkowym naczyniu.
Marynata: wino wymieszać z pokrojoną na plasterki cebulą, pokruszonymi liśćmi laurowymi, pieprzem i zielem angielskim.
Szynkę zalać marynatą i odstawić do lodówki. W czasie marynowania mięso często obracać. Po 2 dniach wyjąć z marynaty, osuszyć i zasznurować nicią kuchenną. Naszpikować goździkami, ułożyć w brytfannie i polać kilkoma łyżkami marynaty. Piec 2,5h w 180 stopniach, polewając często marynatą, a potem tworzącym się sosem z pieczenia. Gdy szynka będzie zupełnie miękka, wyjąć z piekarnika i usunąć nici i wstawić do ciepłego piekarnika.
Sos: szklankę sosu z pieczenia szynki przecedzić przez sito. Konfitury wiśniowe podsmażyć na oliwie, wlać sos z pieczenia szynki, dodać sól, pieprz i cukier do smaku. Sos zagotować i podawać do pieczonej szynki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER