Użytkowników online: 23
kulinaria
Zaloguj się:
Login:
Hasło:


Jeśli nie masz konta,
serwis
menu
» Ciasta i Desery [1819]
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
okazje
» Wigilia [531]
» Wielkanoc [470]
dodatki
» Sałatki [659]
» Sosy i pasty [326]
» Surówki [251]
» Zioła i przyprawy [61]
przepisy dla wegetarian
» Kasze weg. [82]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]
polecamy
 

Szukasz płytki, która będzie pasowała do wnętrza twojego mieszkania?

Jakie funkcje posiada caretero sport? Sprawdź sam!

« Powrót  

Indyk faszerowany

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 315 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
indyk 1 sztuk
masło 1,5 kostek
sok z cytryny według uznania
watrubki drobiowe 200 gramów
migdały mielone 100 gramów
rodzynki 50 gramów
rum 50 mililitrów
cielęcina pieczona 300 gramów
cebula 1 sztuk
bułki czerstwe 2 sztuk
mleko 1 szklanek
jajka 5 sztuk
gałka muszkarołowa według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
połówki gruszek z kompotu według uznania
brzoskwinie z kompotu według uznania
żurawina do mięs według uznania
skórka pomarańczowa według uznania

Wykonanie:

Umytego i osuszonego indyka natrzeć solą i sokiem z cytryny, odstawić na 1h w chłodne miejsce.
Farsz: oczyszczoną cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła. Cielęcinę zemleć z cebulą, namoczonymi w mleku i odciśniętymi bułkami. Wymieszać z posiekanymi wątróbkami. Żółtka utrzeć z 10g masła i dodać do masy. Wsypać namoczone w rumie rodzynki i mielone migdały, przyprawić solą, pieprzem, gałka muszkatołową i wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
Z nóg indyka wyciąć ścięgna, spłaszczyć tuszkę naciskając mostek i napełnić farszem. Otwory zaszyć. Uformować tuszkę wiążąc nogi tak, aby nie odstawały od korpusu. Ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem. Resztę masła ułożyć na wierzchu tuszki. Piec 3h w 180 stopniach. Polewać w czasie pieczenia wytopionym tłuszczem. jeżeli zbyt szybko się rumieni, przykryć folią aluminiową.
Wyjąć na półmisek, usunąć nici, obłożyć wokół podsmażonymi na maśle połówkami owoców napełnionych żurawiną. Udekorować paseczkami skórki pomarańczowej.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: marzeniew

Data: 2009-04-29

spróbujemy

Autor: Floress

Data: 2008-12-20

świątecznie :)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

dieta

» Diety [50]
» Zioła w diecie [10]
» Ciekawostki [51]
» Suplementy [18]
przepisy dla dzieci
» 5 Miesięcy [13]
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]

napoje
» Koktajle [326]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
Kuchnie świata
Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER