Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Pierogi bryndziołki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
jajko 2 sztuk
olej 1 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
bryndza 200 gramów
oscypek 100 gramów
twaróg 100 gramów
cebula 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz mielony według uznania

Wykonanie:

Ciasto: z mąki, jajka, szczypty soli oraz pół szklanki letniej wody wymieszanej z łyżką oleju zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut.
Farsz: bryndzę utrzeć ze startym na drobnej tarce oscypkiem oraz twarogiem. Oczyszczoną cebulę zeszklić na maśle i dodać do farszu. Wbić jajko, przyprawić sola oraz pieprzem. Dobrze wymieszać farsz.
Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wyciąć krążki o średnicy 6 cm. Na każdym krążku położyć po łyżce serowego farszu. Zlepić mocno brzegi formując pierogi. Zagotować dużą ilość lekko osolonej wody. Pierogi wkładać do wrzątku partiami. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną, odkryć i gotować jeszcze 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać od razu polane roztopionym masłem lub pozostawić do ostygnięcia, apotem odgrzać rumieniąc na tłuszczu z cebulką.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER