Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Żeberka musztardowe

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
żeberka wieprzowe 800 gramów
musztarda z ziarnami gorczycy 4 łyżek stołowych
sos sojowy 2 łyżek stołowych
ocet winny 2 łyżek stołowych
miód płynny 2 łyżek stołowych
wódka 2 łyżek stołowych
olej 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
czosnek 3 ząbki
bulion warzywny z kostki 1 szklanek
cebula 1 sztuk
papryka 1 sztuk
seler naciowy 2 sztuk
natka pietruszki posiekana według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje.
Marynata: wymieszać musztardę z sosem sojowym, octem winnym, miodem, wódką i z 2 łyżkami oleju. Dodać mąkę ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu.
Żeberka posmarować marynatą, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. W czasie marynowania żeberka obrócić. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć zamarynowane żeberka i usmażyć z obu stron na brązowo. Dodać bulion, posiekaną cebulę, pokrojona w kostkę paprykę oraz seler naciowy. Wlać resztę marynaty i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości przez ok. 30 minut. Posypać natką pietruszki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER